начало
избор на брой
"Морски колекции"Плакат на изложбата в Истанбул, 03.03.2015
ИЗИСКАНО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ В ИСТАНБУЛ, ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ БЪЛГАРСКИЯ 3 МАРТ

„МОРЕТО СБЛИЖАВА ВСИЧКО ДАЛЕЧНО“

Изложбата „МОРЕТО СБЛИЖАВА ВСИЧКО ДАЛЕЧНО“, представяща Западното черноморско крайбрежие в 33 стари карти и гравюри, бе избрана за отбелязване на националния ни празник 3 март в Истанбул, Република Турция. Тя ще бъде експонирана в зала на „Шератон“, съобщават от ГЕОПАН - Бургас. Инициативата е на Държавния културен институт при МВнР и Генералното ни консулство в Истанбул. Изложбата ще бъде открита със слово на чл. кор. проф. дин Иван Илчев - ректор на СУ „Климент Охридски“.
Приемът по случай националния ни празник ще се състои в хотел „Шератон” в истанбулския квартал
Маслак от 19.00 ч. на 3 март 2015 г. Очаква се събитието да бъде посетено от около 300 души - членове на дипломатическия корпус в града, представители на местните власти, на академичната общност и интелектуалните среди, бизнесмени, цариградски българи, журналисти и др.
Представителната експозиция бе възстановена с подкрепата на Държавна агенция „Архиви“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Община Приморско и „Приморско клуб“ ЕАД, съгласно договор за сътрудничество. Изпълнител на проекта е Международният търговски и културен център - ГЕОПАН, Бургас - член на Българска картографска асоциация. След Истанбул, изложбата от стари карти и гравюри ще бъде представена на черноморската ни общественост в Бургас - по идея на г-н Вълчо Чолаков - областен управител. В подкрепа на развитието на проекта, Община Несебър взе решение да обнови представянето си в него. По-късно, благодарение на Дипломатическия институт при МВнР, експозицията ще бъде част от програмата за Международната година на картата (2015-2016), под патронажа на ООН.
Поради големият интерес към културното събитие в Истанбул, каталога на изложбата ще бъде публикуван (в PDF-формат) на сайта на „Морски вестник” - Варна,
http://morskivestnik.com - рубрика „Карти и лоции”, медия на морската общност в България.