НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 50 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ФЛАГ
НА ПАРАХОДА „ВИТОША”

На 13 май 1961 г. в Имингъм, Великобритания, български екипаж с капитан Иван Сакъзов и главен механик Петър Лещаров приема парахода „Витоша” (ex COLEFORE, ex BESTWOOD). Корабът е построен през 1948 г. в Съндърланд, Великобритания. Корабът е въглевоз, дължината му е 100,10 м, широчината – 13,56 м, газенето при пълен товар е 6,06 м, дедуейт 4250 тона. В Параходство БМФ параходът е в експлоатация до 1974 г.
За този параход вече сме информирали нашите читатели, които от своя страна допълниха темата. Вижте:
Кораби с името „Витоша” в Параходство „Български морски флот”
Читателят допълва темата за корабите „България” и „Витоша”
Снимката на парахода „Витоша” е от фонда на Военноморския музей – Варна.
в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”.
Сега обаче е моментът, когато да поставим още един въпрос към нашите читатели. Дали параходът „Витоша” е „Витоша I” в историята на Параходство БМФ? Ако си припомним публикацията от същата рубрика:
Първият главен механик на танкера „Арда”
Ще срещнем информацията, че главният механик Богдан Кирилов Проданов от 1945 до 1947 г. е съдружник и механик на закупената от група моряци гемия „Витоша”, с която извършват каботажно плаване по линията Варна - Созопол и обратно, като превозват дърва за огрев и участват в риболов и делфинолов. Информация за дейността на гемията „Витоша” ни дава и д-р Мариана Кръстева на страница 126 в монографията си Морето в международните отношения и външната политика на България 1944 - 1949 г. (виж в рубриката „Библиотека” - книги, издадени от ИК „Морски свят”).
Там е отбелязано, че от 13 до 30 април 1946 г. гемията „Витоша” на Хр. Лазаров и Б. Проданов е била използвана от съветското командване във Варна, срещу което собствениците й трябва да получат наем от 85 040 лева.
Какво е станало с гемията „Витоша” след национализацията, когато почти целият наш „финикийски” флот е влязъл в състава на Параходство БМФ? Задаваме този въпрос, защото гемията не фигурира в списъка на „Национализиране частни и кооперативни кораби, предадени на БМФ през 1948 и 1949 г.” в книгата на Тремол Иванов „Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава” (Варна, 1996 г.), стр. 363 - 366.
МВ