НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
РУМЕН ГРОЗЕВ ПОЛУЧИ „ЗЛАТНИЯ ГЛОБУС” НА ФОНДАЦИЯ „КОР КАРОЛИ”
На 20 декември вечерта в гранд-хотел „Варна” (курорта Св. Св. Константин и Елена) се състоя традиционната церемония по връчването на наградата „Златен глобус” на фондация „Кор Кароли” за най-добро българско ветроходно постижение за годината. Председателят на управителния съвет на фондацията капитан Стефан Методиев приветства всички участници и помоли с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на основателя на фондацията инж. Борис Ганчев и на големия неин радетел инж. Иван Георгиев (Зъбата). Беше пуснат автентичен аудио-запис на мореплавателя капитан Георги Георгиев – първият българин, обиколил света с ветроходна яхта, в чест на когото е учредена наградата. Членът на управителния съвет на фондацията к.д.п. Тома Томов прочете протокола от заседанието на комисията, съгласно който с наградата „Златен глобус” се удостоява Румен Грозев – първият български ветроходец, плавал в полярните ширини в рамките на експедиция (виж новините от сайта с дата 11 декември 2008 г.). Румен Грозев благодари на своето семейство, на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и на родния си град Варна, като пожела борбата за следващия „Златен глобус” да бъде още по-оспорвана. Капитан Стефан Методиев връчи грамоти на всички номинирани участници в оспорваната надпревара.
Главният редактор на „Морски вестник” Атанас Панайотов – председател на журито за определяне на журналистическата награда „Тинко Трифонов”, учредена от фондация „Кор Кароли” за най-добра публицистична творба, отразяваща постиженията на българско ветроходство, съобщи: на първо място е класиран творческият тандем Васил Василев – Сърница Василева за поредицата „Двама българи с яхта около света”, поместени в списание „Пет звезди” през 2008 г. Наградените споделиха пред „Морски вестник”, че възприемат отличието като равностойно на „Златния глобус” и че по този начин получават признание и за тяхното плаване с яхтата „Изумруден сън”, което бе номинирано в надпреварата.
Всички спонсори на честването получиха благодарствени грамоти. Председателят на организацията за доброволческо спасяване на море „БУЛСАР” к.д.п. Никифор Герчев връчи на „Кор Кароли” годишната награда за гражданска доблест, като с това уважи цялостната дейност на фондацията. Тържеството премина в сърдечна среща между представителите на всички поколения български ветроходци. След като всички желаещи да се снимат със „Златния глобус” успяха да сторят това, той бе върнат във Военноморския музей. За носителя на наградата остана неговото копие.
МВ
Снимки МВ
Носителят на наградата „Златен глобус” на фондация „Кор Кароли” за 2008 г. Румен Грозев
Румен Грозев първо благодари на своите родители.
Председателят на управителния съвет на фондация „Кор Кароли” капитан Стефан Методиев прие наградата от к.д.п. Никифор Герчев – директор на „БУЛСАР”.
Членът на управителния съвет на фондация „Кор Кароли” Илко Овчаров връчи журналистическата награда на Васил Василев и Сърница Василева.